Nedaří se Vám vyklopit bábovku? Vaše těsto není vůbec nadýchané ani vláčné? Těsto se Vám lepí na ruce a nejde vyválet? Na tyto všechny otázky a ještě mnoho dalších mám odpovědi. Neváhejte je zkusit, tyto triky jsou zaručené.

Anketa

Zaujali Vás tyto tipy a triky?

Celkový počet hlasů: 6

Tipy a triky

Jak udělat vláčné těsto?

Pokud chcete zabránit tomu, aby byla vaše oblíbená buchta suchá a neškrábala vás v krku, přidejte do těsta nastrouhané jablko, které zbavíte slupky a jádřince. Chuť jablka nejde v těstě vůbec znát a vláčný výsledek je zaručený.

Jak udělat, aby nám těsto v troubě nepopraskalo?

Pokud pečete cukroví nebo moučník, u kterého Vám záleží na tom, aby Vám neprasklo a nevytvořily se spáry, vložte do trouby jakoukoliv pevnou nádobu s vodou. Může být i malý pekáč. Voda se během pečení bude odpařovat a zajistí Vám tak dostatečně vlhké prostředí, které uzavře na povrchu póry těsta.

Jak správně potřít listové těsto?

Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.

Jak vyválet těsto bez podsypávání?

Některá těsta z nichž potřebujeme vyválet placku, bývají často velmi lepivá. Pokud ale nechceme příliš těsto podsypávat, aby pak nebylo samá mouka, poradáme si tak, že na vál natáhneme fólii nebo silikonovou podložku a váleček vložíme na 10 minut do mrazáku. Když se během další práce váleček zahřeje, opět ho vychla

Jak udělat, aby se nám těsto nelepilo na ruce?

Při zpracování těsta, které se nám lepí na ruce, je dobré vetřít si do rukou a mezi prsty trochu oleje. Těsto se tak přestane lepit.

Jak udělat, aby se korpus dortu nevyboulil?

Vymažte a vysypte jen dno formy, boky nechejte jen tak. Můžete do jeho středu při pečení také zapíchnout makaron nebo nerezové brčko, které odvede přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny.

Aby šla bábovka lépe vyklopit?

Formu na bábovku vymažte tukem a vložte ji na chvíli do lednice a až poté vysypte moukou.

Aby bylo těsto nadýchanější?

Když do těsta nakonec vmícháme lžíci horké vody, bude nadýchanější. Pak je ale nutné neotvírat při pečení troubu.