Anketa
Donuty
Ingredience na těsto (15 donutů): na polevu:
- 250 ml teplého mléka bílou nebo tmavou čokoládu
- 30 g čerstvých kvasnic sladké zdobení
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžičky cukru krupice
- 3 žloutky
- 60 g másla
- 400 g polophrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- hladká mouka na poprášení válu
Postup:
Asi 50 ml vlažného mléka nalijeme do hrnku, rozpustíme v něm cukr a rozdrobíme kvasnice. Než vzejde kvásek, vezmeme větší mísu a nasypeme do ní obě mouky, špetku soli, žloutky, cukr moučku a a rozpuštěné máslo. Poté do mísy nalijeme vzešlý kvásek, zbytek mléka a vypracujeme vařečkou v hladké těsto, které poprášíme hladkou moukou, překryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme ho na plát vysoký asi 1 cm. Vezmeme větší skleničku a malé kulaté vykrajovátko na perníčky a vykrájíme koblížky. Smažíme je na oleji v hluboké pánvi asi 2 minuty z každé strany. Až koblížky vychladnou, namáčíme je do rozpuštěné čokolády a posypeme zdobením.
Tipy:
Pro barevné polevy můžeme použít potravinářská barviva.