Pokud nevíte, čím doma potěšit, pak garantuji, že s tímhle určitě zabodujete. Donuty vypadají dobře a chutnají ještě lépe.

Anketa

Zaujal Vás tento recept?

Celkový počet hlasů: 5

Donuty

Ingredience na těsto (15 donutů):                                            na polevu:

  • 250 ml teplého mléka                                                            bílou nebo tmavou čokoládu
  • 30 g čerstvých kvasnic                                                          sladké zdobení
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 60 g másla
  • 400 g polophrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • hladká mouka na poprášení válu
Postup:
Asi 50 ml vlažného mléka nalijeme do hrnku, rozpustíme v něm cukr a rozdrobíme kvasnice. Než vzejde kvásek, vezmeme větší mísu a nasypeme do ní obě mouky, špetku soli, žloutky, cukr moučku a a rozpuštěné máslo. Poté do mísy nalijeme vzešlý kvásek, zbytek mléka a vypracujeme vařečkou v hladké těsto, které poprášíme hladkou moukou, překryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na teplém místě. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme ho na plát vysoký asi 1 cm. Vezmeme větší skleničku a malé kulaté vykrajovátko na perníčky a vykrájíme koblížky. Smažíme je na oleji v hluboké pánvi asi 2 minuty z každé strany. Až koblížky vychladnou, namáčíme je do rozpuštěné čokolády a posypeme zdobením.
 
Tipy:

Pro barevné polevy můžeme použít potravinářská barviva.