Anketa
Listové těsto
Ingredience na těsto 1: na těsto 2:
- 4 lžíce octové vody 250 g másla
- 250 g hladké mouky 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Postup:
Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst - tukové a závinové. Do mouky rozdrobíme máslo a pořádně prohněteme. Na těsto 1 si připraváme několik lžic teplé vody, které okyselíme lžící octa. mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto. Těsto 1 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme.